Archivos de deportes

L’arxiu de la Federació Catalana de Futbol

El futbol català

El futbol és un dels esports que primer va arrelar socialment a Catalunya, i com d’altres, va ser fruit dels contactes d’homes de negocis i empresaris tèxtils amb els seus homònims estrangers (sobretot anglesos, encara que també hi havia influència francesa). Com a conseqüència del creixement de la pràctica esportiva i dels clubs, neix la Federació Catalana de Futbol al 1900. Exponencialment, també apareixen les primeres competicions, fet que creen la necessitat d’una regulació, paral·lelament amb les competicions regides per la Federació Espanyola de Futbol i les seves federacions regionals.

Copa_Macaya
Copa Macaya

A Catalunya, comença a disputar-se la Copa Macaya (amb tres edicions), i que va ser el germen del Campionat de Catalunya, que es va disputar fins a la temporada 1939-1940, un dels campionats regionals que es jugaven a l’Estat. Els anomenats campionats Superregionals, va ser la competició de més prestigi fins als anys 30, ja que aquesta competició donava lloc a poder disputar la Copa d’Espanya. Les Superregionals va anant perdent força amb la creació de la Lliga Espanyola, la temporada 1928-29, on el Futbol Club Barcelona (campió), Real Club Deportiu Espanyol van participar d’aquesta primera edició, convertint-se en dos clubs clàssics de la competició. El CE Europa també va ser un dels deu primers fundadors de la Lliga, jugant els primera anys a la màxima categoria. La Lliga, va superar l’aturada patida com a conseqüència de la guerra civil i perdura fins als nostres dies, complint 90 anys la pasada temporada.

La massificació de l’esport i l’accés a totes les classes socials va fer del futbol l’esport més comú i practicat, afavorint a la creació de clubs, i l’augment de les llicències federatives, fet que va comportar la creació de més divisions, fins a l’actualitat, on el futbol compta amb 1.066 clubs federats i 131.292 llicències (entre futbol masculí i femení).

 

L’arxiu de la FCF, un cas de bones practiques

Fitxa del fons:

Codi de referència
ANC1-312

Nivell de descripció
Fons

Títol

FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

Data(es)
Dates de creació i agregació: 1917 – 1995

Volum i suport
256,4 m (1798 unitats d’instal·lació) de documentació textual, paper.
7 unitats d’instal·lació que contenen 959 positius b/n, 5 mapes, 24 cartells, 1 diploma, 83 dibuixos, 1 banderí i 1 bandera.

Fitxa completa: https://bit.ly/2POhwG2

 

El fons històric de la Federació Catalana de Futbol es troba dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Es va ingressar en virtut de dipòsit a Barcelona el 24 de febrer de 1997, en un acord signat entre Antoni Puyol i Lebon, president de la FCF, i el director de l’ANC. L’ingrés físic de la documentació es va produir en diverses dates: 29 de maig, 11 de juny, 1 de juliol, 12 de juliol i 12 de desembre de 1996; 16 de juny de 1997, 5 de febrer i 5 de novembre de 1998; 9 de juliol de 1999 i 24 de maig de 2000.

El fons està integrat per la documentació produïda i rebuda per la Federació Catalana de Futbol al llarg de la seva història. Fonamentalment conté la documentació generada per la Secretaria General de la Federació, com són la gestió de les competicions i torneigs regionals, nacionals i internacionals; la documentació econòmica i la correspondència (tasques administratives corresponents a una entitat esportiva). Són d’especial importància les sèries documentals d’expedients de tramitació d’altes i baixes dels clubs de futbol, així com el bloc de llicències de jugadors. El fons es complementa amb la documentació relacionada amb la gestió assistencial (Delegació de la Mutualitat de Futbolistes Espanyols, entitat creada pel Dr. Moragas, una documentació molt important per conèixer la medicina esportiva) i un conjunt de fotografies i dibuixos. També inclou documentació històrica de clubs afiliats. El fons documental constitueix una referència per conèixer la història del futbol català i estatal, així com per tal d’investigar les diferents etapes i nomenclatures per les quals pasen els clubs al llarg de les etapes polítiques. Tot i que la federació neix al 1900, es conserva documentació a partir dels anys 40.

El tractament i l’accés

La part textual es pot trobar descrita i consultable a Arxius en línia. La part fotogràfica no està descrita, però consta d’uns 1.000 positius, d’actes de clubs i la federació. Tot és consultable.

Gràcies a la bona praxis com aquesta, es pot recuperar i salvaguardar de forma correcta la memòria històrica de l’esport, evitant les pèrdues de documentació per la mala condicions de conservació. La gestió d’arxiu permet que es pugui recuperar i accedir a una part de la història d’un esport molt poderós socialment, i que la memòria esportiva no quedi a l’ostracisme.

 

Luis Sánchez

@luisSlopez21

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s